Sosyal Medya

Kültür Sanat

Bosnalı yönetmen'den Türkiye’deki Suriyelilerin filmi

Bosnalı yönetmen Türkiye’deki Suriyeli yetimleri beyazperdeye taşıdı



CANNES Film Festivali ödüllü Bosnalı yönetmen Aida Begiç, Türkiye’deki Suriyeli yetimlerin hayatını beyazperdeye taşıdı. Suriyeli çocukların hayat hikâyesini yine Suriyeli yetimlerin canlandırdığı “Bırakma Beni” filmi, ilk kez Uluslararası Antalya Film Festivali’nde görücüye çıkacak.

Yapımcılığını BeÅŸir DerneÄŸi ve Film House’un, yönetmenliÄŸini ve senaristliÄŸini ise Cannes Film Festivali ödüllü Bosnalı yönetmen Aida Begiç’in üstlendiÄŸi “Bırakma Beni” filminin çekimleri tamamladı. Suriye'deki iç çatışmalar sonucu ortaya çıkan mülteci krizinden esinlenerek yazılan ve yetim kalan Suriyeli bir grup çocuÄŸun hikâyesinin konu edildiÄŸi film, 21 Ekim’de gerçekleÅŸtirilecek Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ilk kez izleyici ile buluÅŸacak.

Bosna Hersek savaşını yaÅŸamış, savaşı öncesi ve sonrasıyla bilen bir yönetmen olarak Suriyeli çocukları çok iyi anladığını belirten yönetmen Aida Begiç, filmi de bu duygularla yazdığını söyledi. “Bırakma Beni” filminin diÄŸer filmlerden farklı olduÄŸunu vurgulayan Begiç, “Bu film diÄŸer filmlerimden farklı olarak çocukların dünyası üzerine kurulu. Sadece onların dünyasını ve bakış açılarını yansıtıyor. Bu nedenle film sadece dram deÄŸil, her durumda umut ve sevginin de çocuklar tarafından nasıl yeÅŸertildiÄŸinin bir yansıması. Dikkati çekmek istediÄŸimiz bir konu da, filmde izlediÄŸiniz tüm hikâyelerin, çocukların hayatlarından gerçek kesitler içerdiÄŸi. Mültecilere karşı önyargılı olanların bu film ile farklı duygular hissedeceÄŸini düşünüyorum. Onlarla aynı ÅŸeyleri yaÅŸamış biri olarak insanların mültecilerle empati kurabilmesine aracı olmak benim için en önemli amaç olacak” dedi.

ÇOCUKLAR MÜLTECİ KAMPLARINDAN SEÇİLDİ

2 senelik hazırlığın ardından bu yılın başında 13 ülkeden gelen özel ekiplerle çekimlerine baÅŸlanan filmde 100’den fazla kiÅŸi görev aldı. SavaÅŸ maÄŸduru 350’den fazla yetim çocuÄŸun motivasyonlarını artırmak, adaptasyonlarını hızlandırmak ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak amacıyla Gaziantep, Åžanlıurfa, Hatay ve Akçakale’de gerçekleÅŸen atölye çalışmaları ile baÅŸlayan proje, bir film projesi ile taçlandırıldı. Film, Ä°sa, Ahmed ve Mümtaz adlı üç yetimin hikayelerine odaklanırken, baÅŸrol oyuncuları dahil filmde rol alan tüm çocuklar mülteci kamplarından seçildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.